Uskoro će se u knjižarama pojaviti četvrto izdanje „Svetogorskog kuvara“ Onufrija Hilandarca, kojim želi da približi i dočara Svetu Goru svima koji nisu u mogućnosti da je posete.
Godinama pripremajući monašku hranu u skladu s drevnim hilandarskim recepturama, otac Onufrije je posvećeno istraživao i raznovrsnost trpeze drugih monaških zajednica na Svetoj Gori. Diveći se istovremenoj jednostavnosti pripreme, bogatstvu ukusa i okrepljujućoj snazi svetogorskih jela, upijao je i doživljaje i znanja koji su se prelili izvan granica kulinarskih iskustava i pretvorili se u otkrića detalja iz života svetogorskih monaha koje je preneo u ovaj jedinstveni kuvar.
Priče iz istorije Svete Gore i monaške svakodnevice upoznaće nas s malo poznatim odlikama atoske kulture, a više od 140 izuzetno lako primenjivih recepata i stotine fotografija načinjenih specijalno za potrebe knjige otkriće nam univerzalno primenjive principe svetogorske ishrane koji predstavljaju osnovu zdravog života i unutrašnjeg zadovoljstva.
Nesvakidašnja knjiga koja duhovitim pripovedanjem u jedinstvenu celinu sažima istoriju i svakodnevicu Svete Gore, otkrivajući bogatstvo ukusa kao jedno od skrivenih blaga ovog mističnog sveta.
(без вредности)
Najčitanije
Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
30. 4. 2024.
Dikens kao inspiracija – razgovarali smo o romanu „Demon Koperhed“
29. 4. 2024.
Knjiga za sva vremena: „Princezin rođendan“ Oskara Vajlda u prodaji od 13. maja
10. 5. 2024.
Preminuo srpski pisac Milovan Vitezović
1. 1. 1970.
Nagrađena zbirka satiričnih priča Vanje Bulića – „Rupe u glavi“ u prodaji od 10. juna
1. 1. 1970.